Kirsi Kaivonen hyppäsi suureen pelottavaan tuntemattomaan

Ajankohtaista

Viime kevään kuntavaalien suurimpia tamperelaisia yllätysnimiä oli SDP:n listalta valtuustoon noussut ensihoitaja Kirsi Kaivonen. Yllätys oli varmaan yhtä suuri hänelle itselleen kuin tamperelaisillekin.

Kaivonen sanoo tulleensa ehdokkaaksi siitä ryhmästä, jota SDP:n on tavoiteltava ja kyettävä puhuttelemaan entistä paremmin. Kaivonen tuli politiikan ulkopuolelta.

– Kun Pekka Salmi kysyi minua ehdokkaaksi, harkitsin pitkään vastaustani. Kampanja-aikaa oli todella vähän, joten kysyin itseltäni, onko mitään järkeä lähteä mukaan näin myöhään. Mietin myös, että tiedänkö mihin olen lähtemässä ja kykenenkö tähän, Kaivonen sanoo Tampereen keskustan kahvilassa.

Omien sanojensa mukaan hän hyppäsi suureen tuntemattomaan joka pelotti. Jalat vahvasti maassa olevaa Kaivosta pelottaa edelleen ja edelleenkin hän katselee asioita tuorein silmin. Alle vuoden kokemuksella ei rehellinen valtuutettu kutsu itseään kokeneeksi.

Kaivonen teki tukiryhmänsä kanssa tehokkaan ja menestykseksi osoittautuneen kampanjan vain neljässä viikossa. Iso kiitos menee edelleen paljon töitä tehneelle kampanjapäällikölle. Kaivonen tiesi vahvuuksiensa olevan puhumisessa ihmisille tavallisella kielellä, sote-asioiden tuntemisessa ja ahkerassa some-kirjoittelussa. 

– Minulla oli oma tyylini somettaa ennen vaaleja ja tyylini olen säilyttänyt. Kirjoitan omaan ammattiini ensihoitajana liittyvistä asioista ja Tampereen kaupungin kuulumisista, Kaivonen sanoo.

Valtuustoon mukavuusalueen ulkopuolelta

Valtuustotyötä ajatellen Kaivonen hyppäsi liikkuvaan junaan, joka oli monissa pitkään valmisteluissa olevissa asioissa jättänyt taakseen monta asemaa.

– Olen usein miettinyt, että uskallanko kysyä tuosta ja tuosta asiasta tai pyytää neuvoa minua kokeneemmalta. Olen valtuuston tulokas ja myönnän sen rehellisesti. Tulin valtuustoon mukavuusalueeni ulkopuolelta ja vaikka olen jo paljon oppinut ja sisäistänyt, niin minulla on edelleen alle vuoden kokemus. Minulla on vielä paljon opeteltavaa, Kaivonen sanoo.

Kun Kaivonen lopulta päätti lähteä mukaan kuntavaaleihin, oli taustalla kiinnostus hänelle tärkeiden asioiden hoitamisesta ja tunne siitä, että sote-puolella on kokeneella ensihoitajalla oikeasti annettavaa.

Työssään Kaivonen näkee joka päivä elämän hyvät ja huonot puolet. Käytännössä, ihmisten arjessa. Siksi Kaivonen vakuuttuikin siitä, että valtuustossa hän voi saada äänensä kuuluviin.

– Tampereella on meneillään monia isoja kokonaisuuksia. Koen, että olen jo tuonut rohkeasti esille ajatuksiani sotesta ja ihmisen arjesta, jota näen työssäni päivittäin. En ole arkaillut tuoda asioita esille ja esimerkiksi pormestarin nimittämässä huumetyöryhmässä olen tuonut esille ammatillista näkemystä, Kaivonen sanoo.

Usko soteen on loppumassa

Kaivosen usko soten toteutumiseen loppuu kohta. Maakuntavaalit kauhistuttaa, kun maan hallitus ei vieläkään ole saanut tuotettua konkreettista tietoa. Samoilla vahvoilla tuntemuksilla Kaivonen ajattelee myös sotesta.

Kaivosta harmittaa, kun sotessa mennään suuntaan ja toiseen kaiken aikaa, kun olisi pitänyt tehdä päätöksiä.

– Kummassakin on otettava aikalisä. Mieluummin aikalisä kunnon valmistelutyölle, kuin väkisin runnoa huonosti valmisteluja asioita päätökseen. Asioita valmistelevat valtion virkamiehet ja hallitus ovat tehneet todella huonoa työtä, eivätkä he ole ymmärtäneet, kuinka valtavan isoista asioista on kyse, Kaivonen sanoo.

Kaivosen ensimmäisestä valtuustokaudesta on vielä jäljellä reilut kolme vuotta. Hän toivoo nelivuotiskauden jättävän enemmän hyvää kuin huonoa. Toivomuksena on saada aikaiseksi isoja päätöksiä tämän valtuustokauden aikana.

– Toivottavasti neljästä vuodesta jää niin paljon hyvää, että haluan yrittää toiselle valtuustokaudelle, Kaivonen sanoo.

Teksti ja kuvat: Ismo Alhoniemi